Szociális Szolgáltatások Háza

Rólunk

Az intézmény 2004. július 1-jével jött létre jelenlegi csoportjaival Családsegítő Központ néven. Előtte a bölcsődékkel és a fogyatékosok napközi otthonaival egy intézménybe, a Szociális Szolgáltató Központba tartozott.

Egy szakmai egységbe tagozódtak a szolgáltatás jellegű, változó lakossági körrel működő szakfeladatok, valamint a hajléktalan ellátás és a védőnők.

Az intézmény 2007 őszén új telephelyre költözött, ahol a csoportok, a hajléktalan ellátás és a védőnők kivételével, egy közös épületben és jobb munkakörülmények között folytathatták munkájukat. Ekkor engedélyezte a Képviselő-testület a névváltoztatásunkat Szociális Szolgáltatások Háza elnevezésre.

2016. január 1-jétől a 1993. évi szociális törvény és az 1997. évi gyermekvédelmi törvény 2015. évi változásai miatt a Szociális Szolgáltatások Háza gyermekjóléti szolgálata és családsegítő szolgálata összevonásra került család- és gyermekjóléti szolgálat néven. 

Ezen kívül a jogszabály szerint a járás központoknak létre kell hozni egy család- és gyermekjóléti központot.

Ezért Vác Város Képviselő-testülete úgy döntött, hogy létrehoz egy új intézményt Váci Család-és Gyermekjóléti Központ néven, ahová a család- és gyermekjóléti központ, illetve a szolgálat betagozódik.

Szociális Szolgáltatások Háza intézményéhez tehát 2016 január 1-jétől a hajléktalan ellátás, a szociális érkeztetés, illetve a területi védőnői és iskolaegészségügyi ellátás tartozik.


 

Fő célkitűzéseink:

  • A szociális intézményi ellátórendszer nyújtson megfelelő és hatékony segítséget a hátrányos helyzetű, vagy krízis helyzetbe került, továbbá anyagilag, lelki vagy fizikai állapota miatt, illetve idős kora miatt rászoruló személyeknek és családoknak.
  • Személyre szabott gondozás biztosításával meg kell teremteni a feltételeket a testileg és lelkileg egészséges családban éléshez, az otthonközeli szolgáltatások bővítésével az otthoni környezetben történő ellátáshoz.
  • A szociális intézményrendszer működőképességét, a szociális munka színvonalát meg kell őrizni, és továbbképzéseken és konferenciákon való aktív részvétellel, illetve azok szervezésével tovább kell fejleszteni.
Attachments:
FileFile size
Download this file (SZAKMAI PROGRAM SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÁSOK HÁZA végleges.doc)Szakmai Program 318 kB
Download this file (SZMSZ_2018 végleges.doc)SZMSZ229 kB